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Interpretation Request #1 
Topic: PBO schedule implementation accuracy Subclause: 55.4.3.1

Implementing the PBO table correctly is key to operating 10GBase-T in deployments 
with multiple 10GBase-T PHYs in the same bundle (Alien Xtalk). To implement the PBO 
table correctly each receiver must accurately measure the received signal from remote 
partner. Currently the estimate accuracy of the power is specified in 45.2.1 and registers 
1.141-4 as 0.5dB, but implementation of this register is optional. From the contents one 
can assume that maintaining this 0.5dB accuracy is a mandatory even if the register is 
not implemented. Otherwise, if the receiver does not have any accuracy requirements 
max power could be transmitted at any length and 10GBase-T will not co-exist due to 
Alien Xtalk. 

Please clarify whether the above understanding is correct: that the accuracy of the re-
ceived signal power at the MDI still to follow 45.2.1.171 through 45.2.1.174 whether the 
received signal power is stored in the registers 1.141-1.144 or not.

Interpretation Response #1 
The standard is unambiguous. PBO is normatively defined in 55.4.3.1: “The minimum 
power backoff level requested shall comply with the power backoff schedule in Table 
55–7”.



445 Hoes Lane, Piscataway, NJ 08854 USA • +1 732 981 0060 • +1 732 981 0027 • standards.ieee.org

Page 2

Interpretation Request #2
Topic: Standardization of 0.3/50 impulse 
Relevant Clause: Clause 32.6.1.4.4

IEEE Std 802.3-2008, 32.6.1.4.4 states:

Transmitters shall withstand without damage a 1000 V common-mode impulse applied at 
Ecm of either polarity (as indicated in Figure 32–24). The shape of the impulse shall be 
0.3/50 μs (300 ns virtual front time, 50 μs virtual time of half value), as defined in IEC 
60060.

Normative references shown are IEC 60060-1 ed2.0 (1989-11), IEC 60060-2 ed2.0 
(1994-11) and IEC 60060-3 ed1.0 (2006-02). Part 1 defines 8.3.1 Standard lightning 
impulse voltage: The standard lightning impulse voltage is a full lightning impulse having 
a front time of 1.2 μs and a time to half-value of 50 μs. It is described as a 1.2/50 im-
pulse.

What Part of IEC 60060 defines the 0.3/50 impulse? I cannot find such a waveshape in 
the IEC 60060 documents.

Interpretation Response #2
Your interpretation request referenced text in IEEE Std 802.3-2008, 32. Clause 32 is not 
recommended for new installations. However, the standard is unambiguous. Further, the 
standard references the IEC 60060 documents for the waveform shape (e.g. the mean-
ing of virtual front which is not defined in IEEE Std 802.3-2008) and not intended for the 
values.

Interpretation Request #3
Following Interpretation Request #2, is the 0.3/50 a mistake and the test impulse should 
be a 1.2/50 as defined in IEC 60060-1?

Interpretation Response #3
See response to Interpretation Request #2 above.


