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Interpretation Request #1 
IEEE Std C57.12.90-2006, 10.8.6 failure detection states that ‘In terms of interpretation 
of partial discharge measurements, the results shall be considered acceptable and no 
further partial discharge tests required under the following conditions: b) The increase in 
PD levels during the 1 hour period does not exceed 150 pC’. Does this mean that if the 
starting partial discharge reading compared to the reading after 1 hour is less than 150 
pC the test is acceptable even if the values during the test exceed the 150 pC limit? Two 
examples of test results are included for comparison to the standard.

Interpretation Response 
Those experienced with testing transformers, both manufacturer and utility represen-
tatives, agree that the purpose of measuring partial discharge during induced testing is 
to demonstrate that the transformer is partial discharge free at operating voltage. The 
criteria listed in Clause 10 of IEEE Std C57.12.90-2006, including those for interpretation 
of partial discharge measurements have been developed over a number of years by sev-
eral individuals who were and are very experienced in this subject. However, it must be 
said that the three guiding criteria listed in 10.8.6 do not cover all practical situations. 
These situations are those where even the test specialists can disagree.

Testing specialists can disagree in their interpretations because of their unique test ex-
periences. In cases of doubt or disagreement between the manufacturer and customer, 
extra care should be taken to insure that the transformer is partial discharge free.

A reasonable option in both examples presented would be to extend or repeat the test, 
as suggested in the penultimate paragraph of 10.8.6.
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Further, the last paragraph of the 10.8.6 states that failure to meet the acceptance cri-
teria does not warrant immediate rejection, but shall lead to consultation between the 
manufacturer and the customer about further investigations. Such investigations could 
include extending or repeating the tests, as suggested above, and this action will nor-
mally determine one way or the other the health of the transformer.

It should also be emphasized that decisions regarding the health and integrity of a trans-
former be made at the time of testing by the manufacturer’s and the customer’s repre-
sentatives, not after testing is complete and the transformer has been moved from the 
test floor. The manufacturer must demonstrate to the customer that the transformer is 
partial discharge free, and measures should be taken to insure that testing conditions 
are free of ambient partial discharge at normal operating voltages. If the customer’s rep-
resentative is not satisfied with the test results or the manufacturer’s reaction to them, 
he has the prerogative to reject the tests.


